Saturday, November 26, 2011

Pilihan Dalam Kehidupan


Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi dgn limpah Dan inayahNya dpt lagi saya menulis post buat ke sekalian kalinya. Selawat dan Salam ke Atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda dan sahabat-sahabat baginda.

  PILIHAN.inilah topik yang akan kita bicarakan buat kali ini.InsyaAllah.

Dalam kehidupan seharian, senantiasa kita diuji dan membuat pilihan. Kekadang pilihan yang kita lakukan merupakan pilihan yang susah utk dilakukan, kekadang pula merupakan pilihan yg senang utk kita lakukan. Inilah fitrah manusia. Mesti lakukan pilihan dalam kehidupan.

Namun begitu, Agama Islam ialah agama yg mudah, yg selamat dan yg tidak membebankan. Agama Islam tidak membebankan sesuatu individu atau kaum nya dengan perkara yg tidak mereka mampu pikul.Sebagaimana firman Allah SWT di dalam Surah Al-Baqarah ayat 286 :

لا يكلف الله نفسا الا وسعها لها ما كسبت
 وعليها مااكتسبت

Maksudnya : Allah tidak membebani seseorang yg tidak sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala(dari kebaikan) yg diusahakannya dan ia mendapat siksa(dari kejahatan) yg dikerjakannya.

Jika kita ingin berjaya, pasti kita akan berusaha dan berusaha utk terus berjaya. Manakala bagi mereka yg tidak mahu kpd kejayaan, pasti mereka akan lakukan perkara2 yg sia2 yg tidak akan membawa kpd kejayaan. Inilah sebenarnya yg terjadi pada hari ini. Kita sebenarnya yg membuat pilihan dan sekaligus mencorak kehidupan pada masa akan datang.

Nabi SAW sendiri pernah diuji oleh kaum kafir Mekah utk melakukan pilhan. Mereka menawarkan kepada Nabi harta kekayaan, wanita dan takhta jika Nabi meninggalkan tugas dakwah Islam. Namun tawaran lumayan yg mereka berikan sedikit pun tidak mengugat tugas dakwah Nabi utk terus berdakwah dan berdakwah kpd masyarakat Mekah. 
  
Itu ceritanya dengan seorang Nabi yg mulia. Bagaimana pula kita sebagai seorang individu muslim?Sebagai masyarakat sesebuah negara?
Ya, sebagai individu kita seharusnya melakukan keputusan utk berdakwah atau menyeru dan menasihati individu lain utk mendalami agama Islam yg sebenarnya. Sebagai masyarakat utk sesebuah negara pula kita sebenarnya yg memilih siapakah yg layak utk menduduki tampuk pemerintahan negara.

Masyarakat seharusnya bijak menilai dan membuat keputusan utk memilih siapa pimpinan negara yg selayaknya. Saya yakin dan percaya yg masyarakat hari ini bukan lagi masyarakat yg seperti dulu yg boleh diperdaya semudahnya. Masyarakat atau rakyat  hari ini adalah masyarakat yg intelektual yg bijak menilai lagi bijak membuat keputusan. 

Negara yg dipimpin oleh pimpinan yg terdiri drpd ulama' dan umara' sahaja mampu menjadikan masyarakatnya selamat di dunia dan akhirat. Negara yg padanya tertegaknya undang-undang islam (syariah) dan hukum Allah sahaja mampu selamat di hari Pembalasan kelak.

Kesimpulannya, bijak lah menilai dan bijak lah membuat keputusan. Kerana satu2 pilihan yg kita lakukan merupakan satu corak untuk kehidupan kita kelak. Wallahu a'lam

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...